2021 augusztus 11-től az elektoromos motorkerékpároknak is jár a zöld renszám

2021 augusztus 11-étől a kizárólag elektromos hajtást használó motorkerékpárok is zöld rendszámot kapnak, így ezen járművek is mentesülnek a regisztrációs adó, a gépjármű adó és a visszterhes vagyonátruházási illeték alól. A járművek környezetkímélővé besorolását műszaki vizsga vagy hatósági szemle alkalmával kérhetik az üzemben tartók, tehát nem csak az újonnan vásárolt járműveknek jár a zöld rendszám. Nem csak a kétkerekű motork tartoznak bele ebbe a járműkategóriába, hanem a quadok, és mopedautók is. Ezekkel együtt ma kb. 400db elektromos motor közlekedik Magyarországon. Hétköznapi értelemben vett kétkerekű elektromos motorból kb. mindössze 150db van forgalomban.

A motorkerékpárok ugyan elenyésző mértékben járulnak hozzá a légszennyezéshez, de mégis nagy hatással vannak a városi életminőségre. Mint mikromobilitási eszköz, nagy szerepük van a városi tér hatékonyabb használatában. Egy parkoló autó helyén 2-3 motorkerékpár is elfér, ugyanígy a dugók is csökkenhetnének, ha azon autósok motorkerékpárra ülnének, akik egymaguk ülnek járművükben. További probléma, hogy a városokban számtalan elavult, rosszul karbantartott belsőégésű motorral hajtott motorkerékpár közlekedik, melyek nem csak üvegházhatású gázokat, hanem mérgező gázokat, füstöt is kibocsátanak, ezzel közvetlenül károsítva a városban élő és tevékenykedő emberek egészségét. Ezért fontos lenne, hogy a zöld rendszám nyújtotta kedvezményeken túl a jövőben további jelentős támogatást kapjanak azok, akik új elektromos motorkerékpárt vásárolnának.

Míg pár éve még alig voltak elektromos motorok, az elmúlt években sorra jelennek meg a különböző gyártók e-motorkerékpárjai, így mostanra már egészen nagy választék van ezekből.

 

e-motor_dab