Elektromos töltők

Az elektromos gépjárművek egyik nagy előnye, hogy elméletben bárhol feltölthető, ahol van áramforrás, így nem vagyunk rászorulva a töltőállomások szolgáltatásaira. Akár egy egyszerű háztartásbeli konnektorról is tölthető a jármű. De fontos megjegyezni, hogy a sztender hálózati árammal viszonylag sok idő feltölteni egy járművet, jellemzően 8-10 óra. Ez egyébként nem jelent gondot, ha éjszakára töltőre tesszük a járművet. Probléma csak akkor van, ha azonnal kell a töltés. Egy belsőégésű motorral felszerelt járművel ilyenkor csak elgurulunk a legközelebbi töltőállomásig. Viszont elektromos autó esetén egy gyorstöltőre van szükségünk.

Csatlakozó típusok

Több csatlakozó szabvány is létezik, nem mindegy, hogy melyik csatlakozóval akarunk tölteni. Minden elektromos járműhöz adnak töltőt, mellyel bármelyik konnektort lehet használni.

Váltóáramú csatlakozók

Type1 (Ki , Nissan, Peugeot)

Type2 (Tesla, Renault, VW)

fali töltő

A fali töltőt otthon fixen fel tudjuk szerelni a falra. Előnye, hogy a kábele fixen csatlakozik a töltőhöz, tehát csak a csatlakozót kell az autóba dugni.

Utcai gyorstöltő

Gyorstöltőnek nevezzük azokat a töltőket, melyek nagyobb teljesítményűek, mint a normál hálózati áram maximális teljesítménye. Jellemzően ezek 4-40kW teljesítményű töltők. Itthon a ELMŰ telepített 22kW-os, illetve az EON 11-22kW-os töltőket.

villámtöltő

A villámtöltő a gyorstöltőnél is nagyobb teljesítményű, tehát 40kW-nál nagyobb. Az előzőekkel ellentétben ezek általában egyenáramú töltők. Ezekkel egy átlagos autó akkumulátorát fél óra alatt fel lehet tölteni 80%-ra. Legnagyobb jelentőségk ezeknek az autópályák mentén lenne.

Töltési etikett

Ha nyilvános elektromos töltőt használsz, figyelned kell arra, hogy csak addig csatlakoztasd, ameddig tényleg tölti a járművet. Ha feltöltötted a járművet, akkor csatlakoztasd le a töltőt, szükség esetén pedig parkolj át más helyre, hogy más is tudja használni.

Töltőhálózat

Az interneten több oldalon is található térképes lista a nyilvános töltőpontokról.